SINGUR PE LUME
după Hector Malot
- prima parte -

 

          Într-un sat micuţ din Franţa îşi petrecea copilăria un băieţel pe nume Rémi. Micuţul Rémi fusese părăsit de părinţi şi era crescut de soţii Barberin, nişte oameni sărmani care îl găsiseră şi sperau ca familia lui să-l caute într-o bună zi şi să-i răsplătească.


          Rémi a fost crescut cu multă dragoste de tuşa Barberin, dar, când soţul acesteia are un accident, băiatul - în vârstă de opt ani - este vândut unui circar pe nume Vitalis, la Hanul La Maica Domnului.


          Băiatul pleacă de la tuşa Barberin, privind mereu în urmă spre casa în care aflase dragostea unei familii, pentru a începe o nouă viaţă, de circar, alături de Vitalis, cei trei câini Capi, Dolce şi Zerbino şi de maimuţica Sufleţel.

          Rémi a străbătut astfel satele şi oraşele Franţei, dând reprezentaţii cu trupa sa de circ. Pentru numerele fabuloase, ei primeau de la spectactori bani din care să poată plăti hrana şi găzduirea peste noapte în hambarele unor oameni binevoitori.
          Din puţinul său, Vitalis, bătrânul circar, îi cumpără lui Rémi haine noi şi îi confecţionă din lemn note muzicale şi litere.

          Copilul învaţă să citească, să socotească şi să cânte la harpă şi la vioară, află ce este istoria, iar Vitalis îi povesteşte legende pe înţelesul lui.


           Trăind alături de acest om minunat, sfiosul şi plăpândul Rémi devine un băiat curajos şi dârz. Viaţa lui Rémi e din ce în ce mai frumoasă, dar, într-o zi, când jucau în piesa numită « Slugă la domnul Sufleţel », maimuţica îl imită pe un poliţist.


          Poliţistul îl loveşte pe Rémi, Vitalis îi ia apărarea şi este arestat. Dus în faţa judecătorului, el este condamnat pentru insulta adusă unui agent al forţei publice la două luni de închisoare şi o amendă de o sută de franci.

 


          Copilul râmăne doar alături de câini şi de Sufleţel, cu care împarte ultima bucată de pâine. Ajunşi pe o pajişte, Rémi începe să cânte la harfă şi vede un vaporaş plutind, iar pasagerii, oameni ospitalieri, l-au invitat pe băiat la bordul vasului Lebăda.
          Îi cunoaşte astfel pe Arthur, un băiat de vârsta lui, şi pe mama sa, care îl îngrijeşte şi îi oferă o cameră numai pentru el pe vapor.


          Doamna Milligan îi povesteşte lui Rémi despre familia sa şi cum a ajuns să trăiască pe un vapor. Arthur era bolnav, neputând să meargă, şi medicul îi recomandase să se plimbe cu Lebăda, în speranţa vindecării.

 


           Pe Rémi şi Arthur i-a unit o dragoste imensă, iar, la întoarcerea lui Vitalis din închisoare,  momentul despărţirii a fost dureros. Rémi şi-a urmat totuşi stăpânul, ducând dorul lui Arthur. Într-o noapte, gerul cumplit al iernii i-a făcut să se adăpostească într-o colibă părăsită, în munţi.


          Maimuţica Sufleţel răceşte foarte tare, câinii Dolce şi Zerbino sunt omorâţi de lupi. Vitalis decide să meargă la Paris, pentru a-l da pe Rémi la o casă de copii. Aici băiatul cunoaşte viaţa grea a copiilor puşi la muncă de italianul Garofoli. Bătrânul Vitalis află că acesta chinuia copiii şi îl ia cu sine pe Rémi, dar curând moartea îl răpeşte de lângă băiat, râmas singur cu Capi.  
           Rémi este luat de un grădinar şi trăieşte pe lângă familia acestuia, dar soarta îl smulge de lângă această nouă familie, rămânând din nou singur pe lume.

 


         
           DRAGI COPII,

          Povestea lui Rémi continuă, nu şi suferinţele lui, aşa cum veţi putea descoperi citind ultima parte a cărţii lui Hector Malot - Singur pe lume.
Paginile povestite aici ne arătă viaţa mult prea grea a unui băieţel fără familie, vândut, pus să muncească, lipsit deseori de hrană şi de îmbrăcăminte, fără posibilitatea de a merge la şcoală.
Astăzi, cu toţii ştim că orice copil are drepturile sale şi că încălcarea lor nu mai este permisă:

  • Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi crescut de aceştia.Orice copil lipsit de familie are dreptul, pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna, la protecţie şi ajutor din partea statului.
   Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate.Copilul are dreptul la educaţie.
   Copilul are dreptul la un nivel de viaţă suficient pentru a se putea dezvolta fizic, mental, spiritual, moral şi social.
   Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării economice şi de a nu fi constrâns la vreo muncă.

Copyright © 2008 Casa Corpului Didactic Neamt & IREX
Site-ul proiectului Drept la poveste! , Coordonat de C.C.D. NEAMT si finantat de IREX.